biochemie, dieet, overig, supplementen, voeding

Boekentips

Op zoek naar wat boeken om je kennis wat verder uit te breiden? Als je mijn boek over voedingssupplementen al hebt uitgelezen, dan kan ik van harte de volgende boeken aanbevelen.

Strength & Conditioning


Strength and Conditioning for Sports Performance van Ian Jeffreys en Jeremy Moody
Tot nu toe mijn favoriete Strength & Conditioning-boek. Ik was aangenaam verrast toen ik hem voor het eerst in m’n handen kreeg. Alles is bijzonder goed beschreven en er is een overvloed aan inline-referenties. Sommige hoofdstukken hebben er zelfs honderden (!).

In het eerste deel van het boek is een hoofdstuk gewijd aan wat het beroep van Strength & Condition-specialist inhoudt, gevolgd door een deel over de wetenschappelijke basis van het vakgebied. Hierin worden zaken als biomechanica, energiesystemen, voeding en het neuromusculaire systeem ed. behandeld. Het derde deel van het boek gaat over de toepassing in de praktijk, met hoofdstukken over trainingsanalyse, flexibiliteit-, kracht- en uithoudingsvermogenontwikkeling, enz. Het vierde en vijfde deel gaan over wat specifiekere zaken, zoals werken met bepaalde sporten, herstel en werken met speciale bevolkingsgroepen.

Voeding

Als je wat kant-en-klare accurate informatie wilt hebben over voeding in het algemeen, dan kan ik van harte de boeken van Stephan Peters en Martijn Katan aanbevelen. Ze zijn zeer toegankelijk geschreven en je kunt er ook als leek prima mee uit de voeten. Deze boeken zijn vooral gericht op gezondheid:
Gezond eten met gezond verstand – Stephan Peters
Voedingsmythes – Martijn Katan


Clinical Sports Nutrition van Burke & Deakin
Op zoek naar een boek dat wat meer de diepte ingaat en is toegespitst op sporters? Dan is dit boek wat voor je. Hierin staat zeer veel informatie over de praktische toepassing van sportvoeding. Denk hierbij aan de basisprincipes van voeding, hoe je atleten in gewicht kunt laten toe- en afnemen, het belang van eiwitten, koolhydraten en vetten, discussie over vitamines en mineralen in de context van sport, een redelijk uitgebreid hoofdstuk over voedingssupplementen, het werken met bepaalde bevolkingsgroepen en mensen met bepaalde problemen, enz.


Advanced Nutrition and Human Metabolism van Gropper & Smith
Dit boek kost aardig wat (op moment van schrijven €169,45), maar dan heb je ook wat. Het boek behandelt op een systematische wijze, en in groot detail, het menselijk metabolisme en alle componenten van onze voeding. Als je beschikt over een goede basiskennis is dit boek een schat van informatie.

Sportfysiologie


Physiology of Sport and Exercise van Kenney e.a.
Uitstekend boek voor als je wat basiskennis wilt opdoen over het functioneren van het menselijk lichaam. Zoals de naam doet vermoeden behandelt dit boek de menselijke fysiologie dus in de context van sport en beweging. Het is rijkelijk geïllustreerd en bevat ook veel leuke kaders met wat extra of verdiepende informatie. Als beginner ook goed toegankelijk en is vrij breed in opzet. Een online-inkijkexemplaar heb ik hier gevonden.


Inspannings- en sportfysiologie van Kenny e.a.
Mocht je niet zo’n held zijn in Engels, niet getreurd. Physiology of Sport and Exercise is ook vertaald naar het Nederlands.

Metabolisme


Metabolic regulation: a human perspective van Frayn
Dit boek (weliswaar de eerste editie) heeft uiteindelijk mijn interesse gewekt voor de wetenschap. Met veel plezier ook de derde editie gelezen. In dit boek wordt het menselijk metabolisme tot in detail uitgelegd. Geen saaie biochemiestof, maar een goed geschreven overzicht van het gehele menselijk metabolisme op fysiologisch niveau. Erg toegankelijk zonder gebrek aan detail.


Leerboek metabolisme van Schuit
Behandelt het menselijk metabolisme op biochemisch niveau, geheel Nederlandstalig. Up2date met genoeg referenties naar de wetenschappelijke literatuur. Ook worden er veel uitstapjes gemaakt in kaders naar gerelateerde medische afwijkingen, ontdekkingen of een stukje historie. Niet voor beginners.

Celbiologie


Essential Cell Biology van Alberts e.a.
Ik vind dat je nog het meeste haalt uit al die boeken die ik hier opsom als je een redelijke celbiologie- en biochemiebasis hebt. Alles vloeit hier in zekere zin immers uit voort. Ook helpt het met het begrijpen van wetenschappelijk onderzoek. Dit boek is een uitgedunde versie van de celbiologiebijbel Molecular Biology of the Cell. Dat betekent overigens niet dat er een gebrek is aan diepgang, die is er nog steeds ruim genoeg. Zonder twijfel is dit dan ook het ideale boek om te beginnen met het opdoen van wat celbiologiekennis, ook krijg je in dit boek hier-en-daar wat biochemiekennis mee.

Statistiek


Statistics in a Nutshell van Boslaugh
Als je van plan bent wetenschappelijke studies te lezen, is het toch wel handig als je gewapend bent met wat statistiekkennis. Het kan je helpen met het interpreteren van de onderzoeksresultaten en het beter op waarde schatten hiervan. Ook komt het meer dan eens voor dat de gebruikte statistiek in een studie simpelweg fout of totaal misleidend is.

Weet je nog echt helemaal niets van statistiek en is het je zelfs onbekend wat een standaarddeviatie inhoudt? Dan kun je misschien beter beginnen met Statistiek voor dummies. Een prima introductie in de wereld van statistiek, maar ook handig om je kennis weer wat op te frissen als het er ooit heeft gezeten.

Geef een reactie

XHTML: U kunt deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>