biochemie

Hypothese over AAS-geïnduceerde hepatotoxiciteit in Medical Hypotheses

Hypothese AAS-geinduceerde hepatotoxiciteit in Medical Hypotheses

Gisteren is onze hypothese over AAS-geinduceerde hepatotoxiciteit gepubliceerd in Medical Hypotheses. Het onbewerkte geaccepteerde manuscript is alvast hier te vinden:
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0306987716302158

In het kort stelt onze hypothese dat oraal beschikbare androgene anabole steroïden (AAS, in de regel 17-alfa-gealkyleerd) door hun metabole resistentie de lever blootstellen aan een hoge concentratie van de betreffende AAS. Dit heeft als gevolg dat er veel androgeenreceptoractivatie plaatsvindt met als gevolg een stijging in de expressie van carnitinepalmitoyltransferase-1 (CPT1), die de fluxgenererende stap van de mitochondriale bèta-oxidatie katalyseert. Hierdoor ontstaat er oxidatieve stress gelokaliseerd in de mitochondria, met schade aan de membraan tot gevolg. Verscheidene antioxidanten lijken dan ook de hepatotoxische manifestaties van orale AAS tegen te gaan.

De niet-oraal-beschikbare AAS (in de regel alles wat niet 17-alfa-gealkyleerd is) zijn om deze reden niet hepatotoxisch: de lever metaboliseert deze te snel waardoor er onvoldoende AR-activatie plaatsvindt. Uitzonderingen zijn situaties waarbij het metabolisme van AAS verstoord is, zoals bij leverziekten of bij een verslechterde redoxstatus zoals ontstaat bij ischemie of hypoxie van de lever.

Geef een reactie

XHTML: U kunt deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>