biochemie, supplementen

Review over fosfatidezuur in Nutrition & Metabolism

Vandaag is mijn review over fosfatidezuur gepubliceerd in Nutrition & Metabolism. Hierin behandel ik de biosynthese, farmacokinetica, werkingsmechanismen en het effect van fosfatidezuursuppletie op kracht en lichaamscompositie in getrainde mannen.

Samengevat zou fosfatidezuursuppletie mogelijk wat krachtwinst en spierwinst kunnen leveren. Dit is gebaseerd op vijf studies uitgevoerde in resistance-trained men. In alle vijf de studies volgden de mannen een krachttrainingsprogramma voor acht weken in combinatie met fosfatidezuursuppletie (of een placebo). In een van deze vijf studies werd fosfatidezuur gecombineerd met andere ingredienten (leucine, HMB, vitamine D), waardoor niet te bepalen valt in hoeverre fosfatidezuur verantwoordelijk was voor enig effect. Van de resterende vier studies vond slechts één studie een statistisch significant verschil tussen de fosfatidezuurgroep en placebogroep. In twee andere studies vond men alleen een positief effect op de lichaamscompositie of spierkracht wanneer er werd uitgeweken naar een magnitude-based inference, een statistische methode die niet zonder bezwaren is. De laatste, en meest recente, studie vond geen enkel significant effect. Als fosfatidezuursuppletie werkt ziet het er dus naar uit dat het effect betrekkelijk klein is.

Een gastblog van mij over fosfatidezuur is te vinden op de website van Guy Droog.

Ook is er een gastartikel van mij over fosfatidezuur verschenen op Fitsociety.nl

Bonds voedingssupplementen
Wil je meer weten over fosfatidezuur? Bekijk dan mijn boek over voedingssupplementen.

Geef een reactie

XHTML: U kunt deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>